Optimering / Tuning är när vi kommer in i hjärnan i bilen och ändrar inställningarna för optimal prestanda.
Fördelen med dataoptimering jämfört med t.ex. chipinställning är att du inte gör några fysiska ingrepp på bilen. Det faktum att allt sker via data innebär också att det är lätt att återställa bilen som den var ursprungligen, om så önskas.
När en biltillverkare utvecklar en ny bil tittar de på ett par faktorer: Det finns ett behov av att vara konkurrent kraftig mot de viktigaste konkurrenterna om både prestanda och pris, och för mycket motorkraft kommer att utlösa onödiga skatter i många länder. Den borde inte heller konkurrera med andra motorer från samma tillverkare, men viktigast av allt: Om dom säljer 500 000 bilar med samma specifikationer vill dom vara säkra på att de inte får 50% garanti på dem. För att undvika detta arbetar biltillverkaren med en stor marginal på alla motorkomponenter, så att även med små defekter eller variation i produktionskvalitet kommer motorn att köra ett 6-siffrigt antal kilometer med så lite problem som möjligt.
Vad dem sedan gör är att dra fördel av skillnaden mellan den ursprungliga kraften som motorn kommer från fabriken och den potentiella kraften som motorn kan producera, fortfarande med sina ursprungliga hårdvarukomponenter som löper inom sina trösklar och gränser för säker drift. Beroende på typ av bil ger optimeringen en ökning i prestanda motsvarande 20-40% Hk extra för bilen.
Är det enkelt med en knapptryckning? Nej det är det inte. Programvaruutveckling är en lång och tidskrävande operation och hundratals företag påstår sig vara de bästa. Många är bra, men det största problemet är att det också finns många som inte är bra alls. Även om bilen känns bra att köra betyder det inte att motorn mår bra. En bil som är korrekt optimerad av ett företag som vet vad de gör kommer att ha samma livslängd, samma serviceintervall, bättre bränsleekonomi och blir bättre att köra. Vi har mjukvaror som är, som vi sade högst upp i artikeln, ”optimerad” för att prestera sitt bästa inom sina begränsningar.